6.Hodina-Rostliny a bylinky v přírodě


Lidé se zabývali rostlinami již od pradávna. Využití nacházely například různé léčivé byliny. Znalosti o rostlinách byly také zásadní například pro rozvoj zemědělství, který nastal přibližně před 12 tisíci lety. Zmínky o různých typech rostlin se objevují ve staroindických vědách.
Pokud se vydáme na bylinky pro přímou konzumaci, rozhodně jen na místa, kde jsme jistí čistotou půdy a prostředí. Nikdy je netrháme v blízkosti silnic, skládek, chemických továren a podobně potenciálně toxického prostředí. Vybíráme si mladé zdravé listy bez známek napadení či nemoci a ukládáme je do prodyšného zavazadla, nejlépe do košíku.Před konzumací je důležité bylinky několikrát důkladně proprat ve studené vodě. Do polévek a pro přípravu špenátu, pomazánek, dresingů apod. je nakrájíme na drobno, popř. lehce pomixujeme v mixeru, do salátu je používáme buď celé nebo pokrájené.
 
 
Pro inspiraci vám nabízím vlastní recept na jarní čistící bylinkovou polévku.
ingredience: (na cca 2-3 litry) 2 velké brambory, 2 velké cibule, 4-5 stroužků česneku, 1 mrkev, 1 vejce, 2-3 hrsti čerstvých mladých vršků kopřivy, cca 20 listů šťovíku, cca 20 listů česnáčku, koření: sůl, pepř, kmín, podle možností petrželka, majoránka, oregano, pažitka a pod., jedna lžíce rostlinného oleje
- (postupujeme velmi podobně jako při přípravě česnečky) brambory a cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev nastrouháme, přidáme koření a olej, vaříme než jsou brambory téměř měkké, na posledních cca 10 minut varu přidáme pokrájené bylinky a vejce, těsně před koncem varu pak prolisovaný česnek. Při servírování doporučuji přidat do polévky strouhaný sýr.Z vybraných bylinek můžeme buď připravovat nějaký konkrétní pokrm, nebo je přidávat v menších množstvích do jídel jako doplněk nebo koření, polévky jsou v tomto případě optimální, jak zeleninové, tak masové vývary, bramboračka nebo gulášovka.
 



Možná i vy máte zkušenost, že po náročném dni jsou to právě květiny s modrými květy, u nichž při procházce zahradou setrváte o něco déle. Stává se to zcela bezděčně, aniž byste o tom přemýšleli. Je to proto, že modrá uvolňuje, zmírňuje napětí, uklidňuje – zkrátka přelaďuje na pozitivní notu.





Bylinky jako doplněk léčby a jako oživení jídelníčku. 
K běžným léčivkám jako máta, kopřiva či meduňka.Pažitku, bazalku, rozmarýn a další vonné bylinky pro kuchyňskou úpravu dostanou hospodyňky.

 
 

 

Heřmánek pravý

Jde o jednoletou silně vonící bylinu. Rostlina je 10 až 50 centimetrů vysoká, má bohatě větvenou lodyhu se střídavými přisedlými listy. Heřmánek má bílé obvodové lístky a kvete od května do září. Roste v teplejších oblastech, na polích, podél cest a na rumištích. Heřmánku neprospívá vlhká chladná oblast s kyselou podmáčenou půdou. Hlavní účinnou látkou heřmánku je azulén, nevýznamnější je chamazulén, farnesen a bisabolol. V květech heřmánku jsou také obsaženy flavonoidy z nichž apegenin má spasmolytické účinky. Jsou zde také slizy, hořčiny a karotenoidy. Dnes je heřmánek velice oblíbenou bylinou díky svým protizánětlivým a desinfekčním účinkům, tlumí křeče, bolesti žaludku, koliky a střevní potíže. Užívání heřmánku podporuje pocení a má uklidňující účinek. Zevně se dá použít k obkladům, ke koupelím k podpoře hojení ran, spálenin a hemeroidů. Dá se také kloktat při zánětech dutiny ústní, hrtanu a dásní. Květy heřmánku se sbírají při suchém počasí a rychle se suší, nejčastěji na pokladené na papíře v tenké vrstvě.Sama mám z heřmánkem velmi dobré zkušenosti kdy mi pomáhal při léčbě po operaci a krásně voní.



Měsíček lékařský
Jednoletá nebo dvouletá bylina dosahující výšky 50 centimetrů. Lodyha měsíčku je přímá, obvykle větvená, listy jsou střídavé, kopinaté a chlupaté. Kvete od července do září nejčastěji oranžovými květy. Vyskytují se dva druhy měsíčku. Jeden je pěstovaný s okvětními lístky ve dvou řadách a druhý je měsíček divoký. Účinky a vzhled obou jsou stejné. Květy měsíčku obsahují silici, karotenoidy, saponiny, flavonoidy, glykosidy, kyselinu salicylovou, vitamin C, slizy, seskviterpen calendin a hořčinu calenden. Po měsíčku sáhněte při astmatu, kašli, nespavosti, při bušení srdce a úzkostných stavech. Působí také proti křečím. Vnější použití se doporučuje na zhmožděniny, omrzliny, vředy, ekzémy a při zánětech pokožky a sliznice. Květy měsíčku se sbírají za suchého počasí. Suší se ve stínu nebo za umělého sušení při teplotách 40 °C. Usušené květy chraňte před přístupem světla.




Kopřiva dvoudomá

 
Není nutno pro její  známost popisovat. V přírodě   se také vyskytuje příbuzná kopřiva a to  žahavka  roční, která  je jednoletá,  jednodomá, více  pálivá, je nižší vzrůstem a s hrubě pilovitými menšími listy.Roste téměř všude na neobdělávaných půdách, na půdu není náročná.
Sbírá  se  převážně  list,  někdy  nať (vršky rostlin) a případně i oddenek. Sběr listů  a  natě  provádíme  v rukavicích,  někdy  při  větší opatrnosti  můžeme  sbírat list  i bez rukavic tak,  že list uchopíme  palcem a ukazováčkem zespodu listu a utrhneme. Oddenek se sbírá na podzim a brzo na  jaře. Kopřivu  sbíráme ze slunných  míst, za  slunečného  počasí a to až později odpoledne - má nejméně dusičnanů.Při sušení nesmí teplota překročit 500C a suší se v tenké vrstvě  (nebezpečí zapaření). Zhnědlé listy je nutno odstranit.Použití  kopřivy  je  velmi  široké. Obsažený chlorofyl působí příznivě na metabolismus a všechny fyziologické funkce. Výborně čistí krev, tím  pomáhá při kožních onemocněních, lupénce, akné a  nečisté  pleti. Ředí krev, což  se projeví zlepšeným  krevním oběhem. Podporuje  tvorbu červených  krvinek. Je močopudná a patří k prvořadým  lékům revmatiků ve formě čaje, neboť zvyšuje vylučování  kyseliny močové a  odvodňuje  organismus. Dále  má  ještě mnoho  dalších příznivých  účinků,  jako na  růst vlasů,  podporuje  tvorbu  mateřského  mléka  a  zlepšuje  jeho kvalitu.
 


Česnáček lékařský 
 Podle názvu bychom ho mohli chybně dávat do spojitosti s česnekem, ve skutečnosti je to ale příbuzný hořčice. Svůj název získal díky vonným silicím, při pomačkání listu ucítíme česnekovo-cibulovou vůni. Mladé listy mají příjemné aroma a česnekovou mírně nahořklou chuť, v menším množství jsou výborné především v salátu a v polévce, dříve dokonce lidé tuto bylinu sušili a používali ji při nedostatku česneku a cibule na dochucení pokrmů. Česnáček ma vysoký obsah vitaminu C a betakarotenu, je známý svými čistícími účinky a často byl doporučován při léčbě např. revma, dny a ekzému.
Dvouletá nebo krátce vytrvalá rostlina, lodyha přímá, nevětvená nebo větvená v květenství, výška 20 až 80, výjimečně 100 cm, lysá nebo dole odstále srstnatá. Dolní listy dlouze řapíkaté, ledvinovité, vroubkované, lodyžní listy menší, lysé, trojúhelníkově vejčité, se srdčitou bází. Listy po rozedmutí voní česnekem (odtud název rostliny). Květy v jednoduchých nebo větvených hroznech, 4 korunní lístky podlouhle obvejčité, bílé. Kvete v dubnu až červnu. Plodem je až 7 cm dlouhá šešule.Listnaté a smíšené lesy a jejich okraje, parky, zahrady, komposty, hřbitovy, křoviny apod., na půdách vlhkých a bohatých humusem, vyžaduje vyšší vzdušnou vlhkost.Sbírá se nať v době květu, může se však užívat i celá čerstvá rostlina.V minulosti a údajně v některých zemích dodnes bylo česnáčku užíváno jako salátové zeleniny nebo jako koření do salátů (chutná poněkud hořce). Zvláště zjara však údajně obsahuje mimo jiné značné množství vitamínu C.


Bobkový list celý
Jako koření ho najdeme v každé domácnosti. Užívá se k úpravě svíčkové, rajské omáčky a smetanové omáčky ke zvěřině. Vavřín je stále zelený keř či strom, který roste ve Středomoří, Íránu, Sýrii a i jinde v subtropických podmínkách. V řecké mytologii měl vavřín významné poslání, a to zprvu spíše jako rostlina posvátná než jako koření. Jako koření se používají sušené listy, které mají specifické aroma a nahořklou chuť. Bobkový list podporuje trávení a chuť k jídlu, a proto je používán v kuchyních mnoha národů při konzervaci masa a ryb, při nakládání zeleniny, hub, okurek, do octa a směsí koření, při úpravě zvěřiny, při opékání masa na rožni.

 



Hřebíček
Hřebíček je sušený kalich s poupětem hřebíčkovce vonného (Syzygium aromaticum syn. Eugenia caryophyllata). Pochází z Moluckých ostrovů. Používá se ke kořenění sladkých potravin, rýže a masa. Pro své výrazné aroma je i součástí mnoha aromatických směsí. Hlavní složkou hřebíčkové silice je fenolická sloučenina eugenol, který má lokálně-anestetické a antiseptické účinky, používá se často v zubním lékařství.


Domácí úkoly
Vypracování úkolů používejte vlasní slova neberu okopírovaný text z internetu a také neberu krátké odovědi nic neříkající odpovědi.
1. Napište 4 druhy bylinek které se dají použít do jídla.
2. Napište 5 bylinek a jejich léčivé schopnosti.
3. Napište 3 recepty ve kterých se použije bylinka.
4. Napište postup při výrobě byliného čaje a použití bylinek.
5.Napište zda i vám bylinky pomohli a v čem konkrétně.
6.Napište jaké bylinky by jste použily aby přešel kašel?